Παγκοσμια Ημερα Ανακουφιστικής Φροντίδας 2016

08 Οκτωβρίου, 2016

8 οκτωβριου 2016 Παγκοσμια μερα ανακουφιστικης φροντιδας

“Nα ζει κανείς και να  πεθαίνει με  πόνο :  Δεν επιτρέπεται να συμβαίνει”.  Αυτό είναι το μήνυμα που επελέγη σαν κεντρικό  θέμα για την  καμπάνια της Παγκόσμιας Ημέρας  Ανακουφιστικής  Φροντίδας  που φέτος ορίστηκε για τις 8 Οκτωβρίου 2016. Σύμφωνα με ορισμό του Π.Ο.Υ ορίζεται ως η ολοκληρωμένη φροντίδα που παρέχεται με σκοπό την ανακούφιση απ’ όλα τα σωματικά συμπτώματα (πχ πόνος, καχεξία, δύσπνοια, κλπ.) και το στρες σοβαρών ασθενειών. Περιλαμβάνει την αντιμετώπιση του σωματικού, ψυχοκοινωνικού και συναισθηματικού «υποφέρειν» που αντιμετωπίζουν  άνθρωποι με σοβαρές ασθένειες  καθώς και  την υποστήριξη των μελών της οικογένειας που παρέχουν φροντίδα σε ένα αγαπημένο τους πρόσωπο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

 •  σε 40 εκατομμύρια τον χρόνο υπολογίζονται οι ασθενείς, που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή, 20 εκ κοντά στο τέλος της ζωής τους. Το 1/3 είναι καρκινοπαθείς.

•  Το 6% των ασθενών παγκοσμίως που χρειάζονται ανακουφιστική φροντίδα είναι παιδιά.

•  Το 69% των ασθενών που χρήζουν ανακούφισης είναι πάνω από 60 ετών

•  Το ποσοστό των ασθενών που δεν έχει πρόσβαση στην Ανακουφιστική Φροντίδα σε χώρες με μέτριο ή χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα αγγίζει το 80%

•  Μόνο 20 χώρες (8%) παγκοσμίως  έχουν ενσωματωμένη  την Ανακουφιστική Φροντίδα στα συστήματα υγείας του.

  •  Η κάλυψη των αναγκών τους παρουσιάζει μια πρόκληση για τη δημόσια υγεία .

 ο Π.Ο.Υ η Ε.Ε και οι κυβερνήσεις χάραξαν στρατηγική για την ενσωμάτωση των δομών Ανακουφιστικής φροντίδας στα εθνικά συστήματα υγείας. Ταυτόχρονα αυξήθηκε η ανάγκη παροχής εξειδικευμένης εκπαίδευσης της ιατρικής κοινότητας πάνω στο γνωστικό αντικείμενο της Ανακουφιστικής Φροντίδας, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών υγείας. Επιστήμονες υγείας αρχίσαν να εξειδικεύονται και μετά την επισταμένη μελέτη των συμπτωμάτων των ασθενών από την ημέρα της διάγνωσης της νόσου μέχρι και το τελικό στάδιο τεκμηρίωσαν επιστημονικά τα οφέλη που αποκόμιζαν οι ίδιοι και η οικογένεια τους. Κλινικές μελέτες που διενεργήθηκαν  απέδειξαν ότι η έγκαιρη- από την διάγνωση της νόσου έναρξη της ανακουφιστικής φροντίδας, παράλληλα με την θεραπευτική αγωγή όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενή, αλλά συμβάλλει και στο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Σήμερα οι εγκυρότερες διεθνείς επιστημονικές εταιρείες του κόσμου θεωρούν σαν βέλτιστο θεραπευτικό μοντέλο στις  κατευθυντήριες οδηγίες και στις συστάσεις τους, την έναρξη της υποστηρικτικής-ανακουφιστικής φροντίδας  μαζί με τη κύρια θεραπεία της νόσου, από την διάγνωση.

Η φετινή εκστρατεία ενημέρωσης για την  Παγκόσμια Ημέρα Ανακουφιστικής Φροντίδας επικεντρώνεται στον πόνο που βιώνουν οι ασθενείς και υποδεικνύει τρία σημαντικά εμπόδια που δυσκολεύουν  την  πρόσβαση τους σε φάρμακα για την ανακούφιση του.  Το νομικό πλαίσιο, την ελλιπή εκπαίδευση των λειτουργών υγείας στην  διαχείριση του πόνου και οικονομικούς παράγοντες.

 Τονίζεται μεταξύ άλλων ότι το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει επαρκή πρόσβαση σε φάρμακα για την ανακούφιση του χρόνιου πόνου. Ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από τον πόνο που θα μπορούσε να αποφευχθεί και να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη πρόσβαση στη σωστή φαρμακευτική αγωγή.

Στην χώρα μας η πραγματικότητα είναι σχεδόν αποκαρδιωτική. Οι δομές ανακουφιστικής φροντίδας είναι περιορισμένες και  δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον συνεχόμενα αυξανόμενο αριθμό καρκινοπαθών και χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους. Η ενσωμάτωση της Ανακουφιστικής Φροντίδας στο εθνικό σύστημα υγείας αποτελεί επιτακτική ανάγκη, προκειμένου ν αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής χιλιάδων ασθενών.

Όλοι οι χρόνιοί πάσχοντες  και οι οικογένειές τους χρειάζονται και αξίζουν τη ανάλογη φροντίδα  ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους μέσω των εξειδικευμένων υπηρεσιών ανακουφιστικής  φροντίδας. 

Η Ανακουφιστική Φροντίδα

αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής του ασθενή

στοχεύει στην διατήρηση της αξιοπρέπειάς του

σέβεται τις  επιθυμίες του

στηρίζει  τον ίδιο και την οικογένειά του

Κυριακή Μυστακίδου, Καθηγήτρια Ανακουφιστικής Αγωγής, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ


Σημερα μεσα στην εφημεριδα Καθημερινη -την οποια ευχαριστουμε θερμα για την στηριξη της προσπαθειας μας για την ενημερωση του κοινου- θα βρειτε το  νεο εντυπο της Μονάδας.